Print

  Persbericht

  Geplaatst op

  De hulpverleningszone Meetjesland heeft een record jaar achter de rug

  In 2022 is er net geen 11.000 keer beroep gedaan op de diensten van de hulpverleningszone Meetjesland voor een kleine of grote noodsituatie.  Een stijging van maar liefst 33% ten opzichte van 2021.  Van deze tussenkomsten waren er 7.318 ambulance interventies en 3.651 brandweer interventies. De hulpverleningszone staat in voor de brandweer- en ambulance zorg in de gemeenten Aalter, Eeklo, Maldegem, Kaprijke en Sint-Laureins.

   

  Ziekenwagen

  Vooral op de ambulances 112 is er meer beroep gedaan. Het aantal interventies voor de 6 zonale ziekenwagens steeg van 6.434 naar 7.318.  We merken hier reeds vele jaren een stijgende trend, maar + 14% op 1 jaar tijd is toch uitzonderlijk.  Het landschap van de niet planbare zorg is zich duidelijk aan het wijzigen.  Waarbij sneller beroep gedaan wordt op de dringende geneeskundige hulpverlening via het noodnummer 112.

   

  Brand

  Ook op het vlak van de brandoproepen zien we een gelijkaardige stijging van 13%.  In totaal rukte de brandweer Meetjesland gedurende 2022 329 keer uit voor een brandmelding.  Vooral de gras- en heide branden namen toe door de droge en warme zomer.  In de winterse maanden viel de stijging van het aantal schouwbranden dan weer op.  Zo heeft zowel de klimaatwijziging als de energiecrisis een effect op de hulpvraag.
   

  Storm, wateroverlast en wespenverdelging

  Op het vlak van de technische hulpverlening was er eveneens een sterke toename, vooral dan in piekperiodes.   De drievoudige voorjaarsstorm van februari 2022 zorgde voor 700 extra tussenkomsten.  De klimatologisch gunstige omstandigheden in de lente en de zomer zorgde dan weer voor 1.000 extra interventies wespenverdelging.

   

  Gemotiveerd personeel

  Om al deze interventies af te handelen zijn er 228 personeelsleden actief in de vier hulpverleningsposten en de zonale administratie.  90% van hen zijn vrijwilligers die zich, naast hun dagtaak, beschikbaar stellen om inwoners bij te staan.

  In 2022 mocht de hulpverleningszone 27 nieuwe vrijwilligers verwelkomen voor de brandweer- of ziekenwagen werking. 17 personeelsleden verlieten de organisatie omwille van het bereiken van de leeftijdsgrens, om medische redenen, omwille van verhuis of door vrijwillig ontslag. 

  terug naar het overzicht