Wespenverdelging

  Wespenverdelging kost €45 en staat opgenomen in ons zonaal retributiereglement met uitzondering van de Aziatische Hoornaar die gratis verdelgd wordt.

  Allergisch voor wespen?

  Gestoken en je ziet een allergische reactie op wespen?
  Bel dan meteen 112!

  Bijen en hommels

  De brandweer krijgt regelmatig oproepen om wespennesten te verwijderen waarbij het nadien blijkt om hommelnesten of bijennesten te gaan. Deze nesten mogen niet vernietigd worden omdat zowel de hommel als de bij een beschermde diersoort zijn.

  De hommels en bijen vormen geen reëel gevaar naar mensen toe. Ze zijn tevens niet agressief en steken enkel in uitzonderlijke gevallen namelijk als ze zich bedreigd voelen.

   

  Aziatische Hoornaar

  In 2019 is de Aziatische hoornaar zijn invasie in ons land begonnen. De overheid - in samenwerking met de universiteit, brandweerdiensten en civiele bescherming - hebben een plan klaar om de verdere uitbreiding van deze invasieve exoot zoveel mogelijk af te remmen. Dit is hard nodig omdat de Aziatische hoornaar onze inheemse insecten (bijen, wespen, vliegen, ...) belaagt waardoor de bestuiving van onze landbouwgewassen onder druk komen te staan. Bovendien heeft de Aziatische hoornaar een opmerkelijke voorkeur voor honingbijen wat voor de imkers in ons land een ernstig probleem kan worden.

   

  Echter, het plan kan alleen maar slagen met de hulp van de bevolking. Jong of oud, natuurliefhebber of gewone wandelaar, specialist of leek, echt iedereen kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en bij het zien van een hoornaar of nest dit zo snel mogelijk te melden. Dit kan je doen op het portaal van de werkgroep Aziatische hoornaar: Vespawatch

   

  De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp en iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. Je kan een Aziatische hoornaar goed herkennen aan haar unieke kleurencombinatie. Op de kop en het borststuk zijn ze volledig zwart. Ook het achterlijf is grotendeels zwart met slechts één brede gele band. De pootjes zijn zwart met opvallende gele tipjes. De Aziatische hoornaar wordt het meest verward met de Europese hoornaar. Maar met een beetje oefenen zal je gauw merken dat het verschil zeer duidelijk is.

  Van de hoornaars hoef je zelf weinig schrik te hebben. De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Met haar angel kan de hoornaar wel meermaals pijnlijk steken zoals andere wespen. Daag ze dus zeker niet uit!

  Interventie: adresgegevens

  Adres *

  Contactgegevens

  Type *

   

   

  Nationaliteit *

   

   

  Facturatie: adresgegevens

  Facturatie adres is identiek als interventieadres? *

   

   

  Type *

   

   

  Nationaliteit *

   

   

  Adres *

  Gegevens wespennest

  Gegevens wespenverdelging - Locatie *

   

   

  Gegevens wespenverdelging - Hoogte *

   

   

   

   

  * zijn verplicht in te vullen velden.

   

  Vul het formulier volledig in, klik op verzenden. De brandweer zal u dan zo snel mogelijk contacteren.