Wespenverdelging

  Wespenverdelging kost €45 en staat opgenomen in ons zonaal retributiereglement met uitzondering van de Aziatische Hoornaar die gratis verdelgd wordt.

  Allergisch voor wespen?

  Gestoken en je ziet een allergische reactie op wespen?
  Bel dan meteen 112!

  Aziatische Hoornaar

  De Aziatische hoornaar, niet te verwarren met de Europese hoornaar, is een exotische wespensoort en vormt een bedreiging voor onze inheemse bijen. De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp en iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. Je kan een Aziatische hoornaar goed herkennen aan haar unieke kleurencombinatie. Op de kop en het borststuk zijn ze volledig zwart. Ook het achterlijf is grotendeels zwart met slechts één brede gele band. De pootjes zijn zwart met opvallende gele tipjes. 

  De Aziatische hoornaar helemaal wegkrijgen in Oost-Vlaanderen, zal niet meer lukken. Door beheer wordt geprobeerd om lokaal de negatieve gevolgen te verminderen en beperken.

   

  Bestrijding in Oost-Vlaanderen

  In afwachting van een Vlaamse beheerregeling organiseert de Provincie in 2023 de bestrijding van de nesten van Aziatische hoornaar in samenwerking met RATO vzw. In Oost-Vlaanderen is de bestrijding van de nesten door RATO vzw gratis.

  De nesten hangen vaak hoog in bomen, waardoor er speciaal materiaal en expertise nodig is. De bestrijding op het terrein zal door opgeleide medewerkers gebeuren vanaf half augustus tot half november. De brandweer verdelgt enkel nesten van Aziatische hoornaars die in de buurt hangen van mensen en hinder veroorzaken, zoals bij wespen. Nesten die niet in buurt hangen van mensen en geen hinder veroorzaken moet je melden via Vespa-Watch.

  Aan burgers wordt uitdrukkelijk gevraagd om zelf geen bestrijdingsactie te ondernemen en het aan professionelen over te laten.
   

  Een nest gespot? Wat kan jij doen?

  Door het nest te melden via Vespa-Watch, verlopen de vervolgstappen in Oost-Vlaanderen vanaf 17 augustus 2023 als volgt:
   

  1. Meld het nest via de website van Vespa-Watch. Tip: Zend een foto in waarop het nest en/of de wesp goed zichtbaar is.
  2. Een vrijwilliger van Vespa-Watch controleert je melding en kijkt of het om Aziatische hoornaar gaat.
  3. Je ontvangt een bericht van Vespa-Watch over je melding.
  4. Ging je melding over Aziatische hoornaar? Dan maakt een medewerker van RATO vzw een afspraak voor de bestrijding, vanaf 17 augustus 2023.
  5. Medewerkers van RATO vzw komen langs om het nest te bestrijden.

   

  Bijen en hommels

  De brandweer krijgt regelmatig oproepen om wespennesten te verwijderen waarbij het nadien blijkt om hommelnesten of bijennesten te gaan. Deze nesten mogen niet vernietigd worden omdat zowel de hommel als de bij een beschermde diersoort zijn.

  De hommels en bijen vormen geen reëel gevaar naar mensen toe. Ze zijn tevens niet agressief en steken enkel in uitzonderlijke gevallen namelijk als ze zich bedreigd voelen.

  Interventie: adresgegevens

  Adres *

  Contactgegevens

  Type *

   

   

  Nationaliteit *

   

   

  Facturatie: adresgegevens

  Facturatie adres is identiek als interventieadres? *

   

   

  Type *

   

   

  Nationaliteit *

   

   

  Gegevens wespennest

  Gegevens wespenverdelging - Locatie *

   

   

  Gegevens wespenverdelging - Hoogte *

   

   

   

   

   
  * zijn verplicht in te vullen velden.

   

  Vul het formulier volledig in, klik op verzenden. De brandweer zal u dan zo snel mogelijk contacteren.