Print

  Speel niet met de hitte

  Geplaatst op

  Ook buiten

  Voor de meeste mensen is zeer zonnig weer genieten: de barbecue aansteken, zonnen,… Maar het warme en droge weer houdt risico’s in en alertheid is geboden.  

  Onkruidverbrander – Gebruik je verstand!

  Onkruid op je terras, oprit, in je tuin… Iedereen kent wel dit probleem. Onkruidverbranders  zijn de laatste tijd in opmars. Het werkt snel en je moet geen gebruik maken van chemische producten. Deze onkruidverbranders  veroorzaken echter heel wat branden. Het gebruik van een vlam in deze warme en droge periode is vragen om problemen. In bijna alle gevallen is er brandbaar materiaal in de omgeving aanwezig. Denk maar aan struiken, gras, bladeren, hagen, tuinhuis, carport, garagebox,… Er kan zeer zelden gezorgd worden voor veilige omstandigheden. Ook de wind kan een gevaarlijk effect hebben bij het gebruik van een onkruidverbrander.

  • Het plaatsen van een blusmiddel of tuinslang in de buurt is uiteraard essentieel maar blijkt vaak onvoldoende omwille van de snelle uitbreiding van de brand.
  • Onkruid bestrijden met een onkruidverbrander  kan brand en brandwonden  veroorzaken. Gebruik een hark of onkruidborstel!

  Kans op bos- en heidebranden.

  Rook niet in bossen en natuurgebieden.  Maak geen kampvuur en gebruik geen vuur of barbecue in natuurgebieden. Ook dichter bij huis bestaat de kans op branden, bijv. gras- en bermbranden. Gooi dus zeker geen sigarettenpeuk in de berm of uit je wagen tijdens het rijden. 

  Brandbare vloeistoffen in tuinhuis

  Brandbare vloeistoffen zoals benzine, oplosmiddelen, vernis en verf kunnen niet tegen deze hoge temperatuur. Deze beginnen uit te dampen en vormen zo een reëel brandrisico. Stockeer deze dus op een koele en veilige plaats.

  Maak gebruik van dit moment om eens na te gaan of je eventuele restjes nog nodig hebt. Zo niet, breng deze naar het containerpark en verminder op die manier de brandlast.

  Composthoop

  Tijdens dit warme weer kan er in hopen grasmaaisel of compost broei ontstaan.  Dit is een hevige opwarming. Dit kan voorkomen worden door de compost vochtig en luchtig te houden.

  Glas als vergrootglas

  In sommige gevallen kunnen zonnestralen door glas gebundeld worden en zo brand veroorzaken. Dit kan je best vergelijken met een vergrootglas.

  Bolle glazen voorwerpen kunnen fungeren als vergrootglas. De zonnestralen worden gebundeld en kunnen brandbaar materiaal in brand steken. Dit kan bijvoorbeeld door een bloemenvaas, viskom, make-up spiegels of achtergelaten flessen. Hou deze, net als je brandbare vloeistoffen, uit de zon!

  terug naar het overzicht