Print

  Be Alert

  Geplaatst op

  Meteen verwittigd bij een noodsituatie in uw gemeente of stad van het meetjesland? Registreer via www.be-alert.be, het automatisch alarmeringssysteem van de federale overheid.

   
  Wil jij ook op de hoogte gebracht worden als er zich een incident (overstroming, stroomonderbreking, grote brand …) voordoet in jouw straat, buurt of stad?
  Meld je dan aan op be-alert.be en geef je adres en mobiel nummer op. Je kan per mail, telefonisch of per sms gewaarschuwd worden bij een incident. Er worden ook instructies meegegeven: bv. ramen en deuren sluiten bij een brand…
  Zo weet je meteen wat te doen om jezelf en anderen in veiligheid te brengen.

   

  Onder welke vorm zal ik informatie ontvangen?

  Bij de inzet van BE-Alert kan de overheid kiezen uit verschillende kanalen: sms, gesproken oproep via telefoon of gsm, e-mail of sociale media.

  Voorbeelden:

  • SMS en/of spraakoproep en/of berichten op sociale media , bij een dringende aanbeveling (schuilen, evacuatie, …)

  "Alarm. Dit is een boodschap van jouw burgemeester. Naar aanleiding van een brand in de onderneming X, bevelen wij om ramen en deuren te sluiten tot nader order. Meer info op ..."

  • E-mail: preventieboodschap, versturen van een persbericht , situatie van lange duur (bv. elektriciteitsschaarste)

  Preventieve boodschap. Wij werden op de hoogte gebracht van een verhoogd risico op elektriciteitsschaarste in de komende dagen. Onze gemeente zal tijdelijk afgeschakeld worden van het energienet. Deze afschakeling vindt plaats op dinsdag 12 X tussen 18u et 21u. Gelieve de nodige maatregelen te nemen voor jouw familie. Je kunt alle adviezen terugvinden op de website …

  Gelieve zo veel mogelijk velden in te vullen bij je inschrijving. Zo blijf je op de hoogte, ongeacht welk kanaal de overheid inzet. 

  Bij een sms, zal je op basis van je telefoonoperator een bericht krijgen van afzender: 

  • ALARM1789
  • 1789

   

  Wat voor boodschap zal ik ontvangen?

  De boodschap die je krijgt, zal je de nodige aanbevelingen geven of je informeren over de evolutie of het einde van de noodsituatie.

  Afhankelijk van de aard van de situatie, kan je volgende informatie krijgen:

  • de aanbeveling om te schuilen (ga het dichtstbij gelegen gebouw binnen, sluit ramen en deuren, en luister naar de media)
  • de aanbeveling om de betrokken zone te evacueren en bijbehorende informatie over een opvangcentrum
  • informatie over hoe de situatie zich evolueert


  Wat als ik niet thuis ben?

  Je kan meerdere adressen opgeven. Het is zeker nuttig om zowel je woon- als werkadres te registreren. Op die manier word je ook ingelicht als je niet thuis bent.
   

  Ik heb geen smartphone, wat moet ik doen?

  Geen probleem! Via BE-Alert kan je een sms, e-mail of gesproken bericht op je vaste telefoonlijn ontvangen. De keuze is aan jou.
  De berichten en oproepen zijn gratis.

   

  Ik heb geen mailadres, wat moet ik doen?

  Geen probleem, wij schrijven jou in.
  Er liggen een inschrijvingsdocumenten in het stadhuis (Markt 34) van Eeklo. Je kan dit invullen en terugbezorgen aan een medewerker van het stadhuis.

  Je krijgt dan een BE-Alert oproep via vaste telefoon of sms.

   

  Wat met mijn gegevens?

  Je gegevens worden enkel door Be-Alert gebruikt.
   

  Wat moet ik doen als ik een bericht van BE-Alert ontvang?

  Je volgt de aanbevelingen uit het bericht op. Bij een brand zal je b.v. gevraagd worden om naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten. Doe dit zo snel mogelijk.

  terug naar het overzicht